Beszámoló a 2009 . 04. 30.- 05. 03. megtartott vizitúráról.

            Ismét élve az Európai Unió nyújtotta lehetőséggel és kihasználva a 3 napos ünnepet, a Bodrog túránkra szokásosan Zemplén /Zemlpín/ Szlovákiában gyülekeztünk, a hajdani rév közelében. Már csütörtökön illusztris vizitúrázók is érkeztek, Kovács Lajos az Észak-Magyaroszági-Régió Természetbarát Szövetség volt elnöke, még a fehérgyarmati utazási iroda 23 vizitúrázója is hozzánk csatlakozott. A Miskolci Lokomotív TE. 10 tagja a Zemplinska Síravától  a Laborcán /Laborecen / jöttek le. Háromszor kellett átemelni, néhány helyen kínlódtak az összetorlódott uszadékkal. Nagymihály / Mihalovce / alatt iszonyatos kőzáport kaptak a telepen, a dobálók nem szlovákok voltak!
Haraszti Béla túravezetőnknél előre 60 fő jelentkezett. Összesen 93 fő érkezett.
A kis víz miatt kitűnő homokon volt a vízreszállás.

            Délután érkezőknek volt ideje megtekinteni a hajdani híres település földvárát, amelyik a Szabolcsi-földvárra emlékeztet.
Május 1.-én már a hazaihoz mindenben hasonló Bodrogon eveztünk 9 órától, hátszél segítette a haladásunkat. A víz 14 °C és tiszta volt. Szép ligetes részen értünk Ladmócba /Ladomec/. Itt még asztal és padok is várják a kirándulókat. Lejjebb a jobb parton támfalas kikötőben 2 uszály most is volt. A bo. holtág torkolata alatt hamar a bodrogszerdahelyi közúti hídhoz értünk, a Vécsey-kastély messze, de a jó szőlőskei kocsma közel volt. A parton szép táblák jelzik a településeket.

            A vasúti hidak után hamar Borsiba voltunk, csak a helyi ismerettel rendelkezők tudják pontosan, hol érdemes kikötni. Majd besétáltunk a közeli kastélyba, ahol II. Rákóczi Ferenc született 1676-ban. A közeli újhelyi hegyek csak fokozzák a kastély impozáns látványát.
A jo. elhaladtunk a Ronyva torkolatánál 50. fkm, itt is szép új tábla van. Szinte észrevétlenül elértük Magyarországot, zavartalanul eveztünk tovább, délben már a felsőberecki strandon ebédeltünk, 48 fkm, a szeles napsütésben. Később Haraszti is megérkezett és néhány mondatban megemlékezett Kiss Jenő borsodi vízitúrázóról, aki rendszeresen itt szervezte az iskolások részére a vizitura táborait. A vízmérce pontosan 434 cm-t mutatott.

A túra eleje du.ért Sárospatakra 37. fkm, közvetlenül a híd alatt a bo. a Lábas büfé kempingjében táboroztunk, a kikötés lehetne jobb is. A távolból érkezőknek ez kitűnő hely, közel a városközpont és sok a látnivaló. Néhányan a végardói termálfürdőt választották.

            Szombaton szeles, hűvös, de szép időben indultunk, leeveztünk a híres vár alatt. A hátszélnek köszönhetően hamar elértük a régi kisvonat elhanyagolt hídját kőrakodóval. 33 fkm, alatta a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédők által szépen rendben tartott parton ismertető tábla volt. Hangulatos kanyart követve a bodrogolaszi komphoz értünk, a part szépen rendezett éppen a majálisra készültek. Baloldalon a sziget már alig vehető észre.
28 fkm, a sárazsadányi komp alatt jó néhányan sátoroztak közülünk. A 25 fkm táblával szemben nem lehetett már beevezni, a kis víz és a sok bedőlt fa miatt. A 24.-s tábla felett a szokásos módon nehezen járható csatornán a víz kifelé folyt. A holtág vize 19 °C. volt, néhányan meg is fürödtünk. Szeles szép időben állítottunk sátrat a Vencsellői-legelőn. A vissi gát szélárnyékában sátrazóknak sokkal kellemesebb volt a helyük.

            Vasárnap reggelre csak 8 °C. –ra hűlt a levegő A zsilip mellett át kellett emelni. A Bodrog-zug mint mindég, most is gyönyörű, Zalkod felé kerültem egyet. A fák bokrok között csak a csatornában lehetett evezni, kevesebb volt a madár.
A gépkocsikkal rendelkezők egy része befejezte a túrát. Néhányan az élő Bodrogon eveztünk le már nyári melegben.
           
Erős hátszéllel igazán szép vízen értek Zalkodra, sajnos a szokásos majálisi főzés szombaton volt. A Határ-ér egy - két szakaszán már kínlódni kellett a sűrű növényzettel. Nyáron ez teszi lehetetlenné az evezést e szép vidéken. A Csónakhúzó-rét környéke már könnyebb és igen szép volt egészen a Zsaróig.

            Délután a zsilip alatt ki lehetett evezni, a kifolyó víz is segített. A szokásos 4-5 helyett mindössze 3 x kellett át emelni. Az Aggteleki NP. az idén már 700-Ft/fő adott engedélyt, 40 főre időben megkértük és befizettük a tarifát, így nem volt semmi gond az áthaladással.
Az élő Bodrogon hamar Tokajba az Unióhoz értünk és itt befejeztük a túrát.

            Összegezve egy jól szervezett, kellemes vizitúrán jól érezték magukat a résztvevők
A gépkocsivezetők visszaszállítását Bökönyszegi József jól oldotta meg.

Nyíregyháza, 2009. május 4.-én
                                                                                     Dr Egri Kiss Tibor túravezető.