Beszámoló a XXVII. ZEMPLÉN 50 teljesítménytúráról 2009. május 10-én

Az előkészületek terv szerint végrehajtásra kerültek, engedélyt Haraszti Béla kérésére, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől május elején szóban, írásban valamint az erdészettől faxon időben megkaptuk. Az országos eseménynaptárba időben bekerült a teljesítmény túra. Elkészültek a térképvázlatok, az útvonal leírások, és a nevezési lapok.

Az útvonal tisztítását az ellenőrző pontok kihelyezését Dr Egri Kiss Tibor, Egri Kiss Gábor, Tatay László és Dr Egri Kiss Tiborné végezte.
A rajt előkészítésében és az indításban Császár István, Egri Kiss Gábor, Dr Egri Kiss Tiborné, Dr Egri Kiss Tibor Juhász Dénes és Molnárné Szilágyi Erzsébet közreműködtek.

Május 10-én a Z. 50 gyalogtúrázók 05:17 - 07:55-ig összesen 33-en indultak és a túrát 30-an teljesítették 12 órás szintidőn belül, kitűzőt-, Makkoshotykán az iskolában zsíros-, margarinos kenyeret kaptak a beérkező gyalogosok és kerékpárosok kitűzőt. A legidősebb teljesítő Kulcsár József miskolci túrázó könyvjutalomban részesült.

A Z. 25 km-s gyalogtúrázók 51-en 8:35 - 9:30 óra között sátoraljaújhelyiek, sárospatakiak és tiszaújvárosiak is indultak. A túrát 46-an teljesítették 7 óra alatt, matricát kaptak.

A legidősebb, a legfiatalabb: teljesítő 1-1 Tábori egészségtan könyvet is kapott. Sokuknak tetszett a szépen rendbetartott Magyar-kálvária.

A Z. 20 km-s gyalogtúrázók: szintén 8-an indultak megnézték a Rákóczi szülőházát és a Magyar kálváriát. Szint időn belül célba is értek mindannyian.

A 30 km-es kerékpártúrán 28 induló volt, mindenki időben célba ért. Az első 35 km-s kerékpártúrán, csak 5 induló volt, a 2 sérült nem ért célba. A célban zsíros kenyeret, nápolyit kaptak a túrázók. Szlovákiából is volt 2 induló.

A Z. 50 km-s kerékpártúrázók 7:00-10:50-ig indultak. 8 órán belül 10 fő nem ért célba. Sajnos a két idős kassai induló szint időn belül nem ért célba, igazán sajnáljuk.

Makkoshotykán az ellenőrzést és az étkeztetést Dr Egri Kiss Tiborné irányította 9:00-16:00-ig az iskolában. Az étel elegendő volt.

A Pap-hegy nyergében Tatay László ellenőrzött 10:00 – 14:12-ig.

A célba 11:55 - 18:18 –ig érkeztek.

Minden túrázó útleírást és térképvázlatot kapott Az időjárás igen kedvező volt, az utak is szárazak voltak ez különösen a kerékpárosoknak tetszett. Néhányan a por és a meleg miatt panaszkodtak.

A leggyorsabb kerékpáros ismét Kiss József nyíregyházi sportoló lett, 2 óra 40 perc alatt teljesítette a távot, eddig ez a legjobb idő. Az 5000-ft értékű vásárlási utalványt a Profi Bringa bolt vezetőjétől meg kapta. A kerékpárosok közül néhányan buktak, 2 komolyabb sérülés is volt, a túratársak pédamutatóan segítettek.

A legfiatalabb teljesítő 13 éves nyíregyházi induló is megkapta az 5000-Ft-s vásárlási utalványt.

A csomagok őrzése rendben volt. A túrázók zöme gépkocsival érkezett. Csak néhány eltévedésnek okozója volt a térképeken nem követhető útjelzések átfestése, különösen a zöld és a zöld + jelzések ésszerűtlen változtatása.

A teljesítmény túrán zömében nyíregyháziak, Szabolcs megyeiek, Pest környékiek, miskolciak, debreceniek, sátoraljaújhelyiek, sárospatakiak, de, Egerből, Hatvanból, és Vácról is indultak néhányan.

Összegezve: A túrát Bottyán János „Vak Bottyán” halálának 300. évfordulójának szenteltük! Igen jó időben a jól előkészített túrán összesen 215 fő indult és 195 fő teljesítette szintidőn belül a túrát. Valamennyi túrázónak tetszett a szép zempléni táj és az érintett települések. A teljesítménytúrát hatékonyan segítette: a Szabolcs-Szatmár-Bereg- Megyei Természetbarát Szövetség 10.000- Ft-tal és Császár István. A határátlépések zavartalanul történtek.

Végezetül megköszönöm a résztvevőknek az indulást, a segítőknek a közreműködést.

Nyíregyháza, 2009. május 11-én.

Dr Egri Kiss Tibor rendező