Beszámoló a XXVIII. ZEMPLÉN 50 teljesítménytúráról 2010. május 09-én.

            Az előkészületek terv szerint végrehajtásra kerültek, engedélyt Haraszti Béla kérésére az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől május elején kérésre szóban, írásban valamint az erdészettől interneten időben megkaptuk. Az új erdőtörvény miatt az erdészeti felügyelőségtől is kérni kellett engedélyt a kerékpárosok áthaladására. Ezt április közepén kértük és személyes ügyintézéssel 1 hét alatt megkaptuk, sajnos 4100-Ft kellett fizetni érte. Az országos eseménynaptárba időben bekerült a teljesítménytúra. Elkészültek a térképvázlatok, az útvonal leírások, és a nevezési lapok.

            Az útvonal tisztítását, az ellenőrző pontok kihelyezését Dr Egri Kiss Tibor, Egri Kiss Gábor, Tatay László és Dr Egri Kiss Tiborné végezte. A rajt előkészítésében és az indításban, Egri Kiss Gábor, Dr Egri Kiss Tiborné, Dr Egri Kiss Tibor és Juhász Dénes közreműködtek. Benkei Róbert Rudabányácskán biztosított a rendezőknek szállást.

            Május 10-én a Z. 50 gyalogtúrázók 05;18 - 07;55-ig összesen 13-an indultak és a túrát 10-an teljesítették 12 órás szintidőn belül. Makkoshotykán az iskolában zsíros-, margarinos kenyeret kaptak a beérkező gyalogosok és kerékpárosok kitűzőt kaptak. A legidősebb teljesítő Jankovics Béla pécsi 53 éves a legifjabb Marossi Attila budapesti túrázók könyvjutalomban is részesültek. Sajnos a Hallgató-nyergéből a zsírkréta, még az embléma is eltűnt.

           A Z. 25 km-s gyalogtúrázók 22-en 7;00 - 9;30 óra között sátoraljaújhelyiek, sárospatakiak és tiszaújvárosiak is indultak. A túrát 19-en teljesítették 7 óra alatt, matricát kaptak.
Sokuknak tetszett az eső ellenére a szépen rendbetartott Magyar-kálvária.

           A Z. 20 km-s gyalogtúrázók:  2-en indultak megnézték a Rákóczi szülőházát és a Magyar kálváriát. Szint időn belül célba is értek.

           A 30 km-es kerékpártúrán 8 induló volt, mindenki időben célba ért. A később indulókat a déli zápor elkapta. A Bodrog hídon Alsóbereckinél nem volt meg a zsírkréta. A legidősebb, a legifjabb, szintén 1-1 könyvet is kapott. A 35 km-s kerékpártúrán csak 4 induló volt. A rövidtávon indulók célban zsíros kenyeret, nápolyit és csokoládét kaptak.

           A Z. 50 km-s kerékpártúrázók 7;00-10;50-ig indultak. 8 órán belül 38 fő ért célba. Minden túrázó útleírást és térképvázlatot kapott Az időjárás igen kedvező volt délig, majd két zápor, Makkoshotykán felhőszakadás egy hidat is elmosott, és a jégeső miatt sok kerékpáros nem tudott tovább menni. A túra végére ismét kisütött a nap.

           A leggyorsabb kerékpáros
ismét Kiss József nyíregyházi sportoló lett, 3 óra 17 perc alatt teljesítette a távot. A legidősebb teljesítő Fodor Mihály sátoraljaújhelyi induló volt. Az 5000-Ft értékű vásárlási utalványt a Profi Briga bolt vezetőjétől megkapták. A kerékpárosok közül néhányan buktak, 1 sérülés is volt, a túratársak pédamutatóan segítettek. Makkoshotykán az ellenőrzést és az étkeztetést Dr Egri Kiss Tiborné irányította 9;00-16;00-ig az iskolában. Az étel elegendő volt.

            A célba 11;03 -18;20 –ig érkeztek. A „Bor-templom” alatti területet tisztán hagytuk el!
A csomagok őrzése rendben volt. A túrázók sokan gépkocsival érkezetek.
A teljesítménytúrán zömében nyíregyháziak, Szabolcs megyeiek, Pest környékiek, miskolciak, debreceniek, sátoraljaújhelyiek 22-en, sárospatakiak, de Pécsről, Budapestről és Kisvárdáról is indultak néhányan.

           Összegezve: A túrát Bottyán János „Vak Bottyán” halálának 300 és a HSE 40 éves évfordulójának szenteltük! A jól előkészített túrán összesen csak 107 fő indult az előző napok felhőszakadásai miatt. A túrát 77 fő teljesítette szintidőn belül. Valamennyi túrázónak tetszett a szép zempléni táj és az érintett települések. A teljesítménytúrát hatékonyan segítette: a Szabolcs-Szatmár-Bereg- Megyei Természetbarát Szövetség 10.000- Ft-tal. A határátlépések zavartalanul történtek.

Végezetül megköszönöm a résztvevőknek az indulást, a segítőknek a közreműködést.

            Nyíregyháza, 2010. május 11.-én.

                                         Dr Egri Kiss Tibor rendező